Kako postati programer?

Autor teksta: Mihajlo Kostić
January 20, 2024

Šta podrazumeva „biti programer“?

Progameri su stručnjaci koji razvijaju računarske softvere, kao što su mobilne aplikacije, web aplikacije, web stranice, testiranje sistema, serveri za obradu i skladištenje podataka, timski rad sa kolegama, razvijanje i održavanje aplikacija i softverskih sistema. Biti programer znači da se konstantno usavršavate i uvek učite nove stvari, kreirate nove algoritme, vežbate, testirate i menjate kod, komunicirate sa klijentima i kolegama, isporučujete softver prema potrebama i zahtevima klijenata.

 

Kako postati programer?

Pre svega, potrebno je steći osnovna teorijska znanja vezana za struku. Najlakše je pogledati besplatne kurseve na YouTube-u i tu dobiti čvrstu osnovu koju posle lako nadograđujete. Veštine je potrebno unapređivati konstantnom praksom i usavršavanjem. Što više koda, što više rešavanja problema – to ste bolji. Važno je da razvijate algoritamsko razmišljanje, koje će vam pomoći da logički uočavate i rešavate probleme. Nakon što saznate koje tehnologije vas zanimaju i privlače, fokusirate se na učenje određenih programskih jezika.

 

Koji programeri postoje?

  • Front-end programeri
  • Full-stack programeri
  • DevOps programeri
  • Programer mobilnih aplikacija
  • Programer video igara

 Ovo su samo neke od vrsta programera.

 

Koliko vremena mi je potrebno da postanem programer?

  • 1-3 godine učenja svakog dana
  • 12 sati nedeljnog vežbanja
  • 3000-4000 sati vežbanja

Šta nakon što steknem znanje?

Nakon što ste dostigli neki nivo i želite da se zaposlite kao junior, treba da krenete da se spremate za intervju za posao i da naučite da se „prodate“, najbolje je da čitate knjige o psihologiji ljudi i gledate tutorijale na YouTube-u. Spremite odgovore na najčešća pitanja za intervju i budite uporni i strpljivi u prijavljivanju za posao.

Put do progamera nije lak, konstantno treba da učite nove tehnologije, pratite najnovije trendove, upoznajete što više ljudi.

Gde da počnem da vežbam?

U nastavku vam dajemo neke od sajtova sa kojih možete besplatno da vežbate i učite: W3schools, freeCodeCamp, CodeAcademy

Srećno vežbanje!