Šta je Webflow i čemu služi?

Autor teksta: Mihajlo Kostić
November 21, 2023

Šta je Webflow i kako radi?

Webflow je SaaS aplikacija koja vam omogućava da dizajnirate sajtove vizuelno, koristeći HTML, CSS i Javascript elemente koje prevlačite po praznom platnu. Webflow u pozadini automatski generiše čist kod koji je spreman za objavljivanje. Sajtovi koji su napravljeni na Webflow-u imaju svoj brz, sigurni i jednostavan hosting.

 

Šta sve nudi Webflow?

Webflow vam daje kreativnu slobodu da pravite sajtove koji se ne razlikuju od onih programiranih. Možete kreirati složene animacije, podešavati responsive dizajn, poseduje CMS sistem koji je odličan za blog sajtove, kao i E-commerce sistem za web prodavnice koji ima integracije plaćanja platnim karticama. Takođe, u Webflow-u možete da povežete razne aplikacije i alate koji se koriste svakodnevno koristeći kao što su Mailchimp, Google Analytics, Shopify i još mnogo toga putem Webflow apps.

 

Zašto koristiti Webflow?

Webflow ima mnogo prednosti od klasičnog programiranja, kao što su:

  • Ušteda vremena: Webflow vam omogućava da brzo i lako pravite sajtove za svoje klijente, bez potrebe za zapošljavanjem programera ili plaćanjem skupih alata.
  • Poboljšanje kvaliteta i performansi sajta: Webflow generiše kvalitetan kod koji je optimizovan za SEO i prilagođen je svim uređajima i pretraživačima.
  • Saradnja: Webflow vam omogućava da lako sarađujete sa svojim klijentima ili kolegama, pružajući im mogućnost da pogledaju, komentarišu ili čak i promene vaše radove. Takođe, možete da date klijentima pristup CMS-u, gde mogu da uređuju i dodaju sadržaj na svojim sajtovima bez potrebe za vašom intervencijom.

Webflow i SEO

Ukoliko želite da vaš sajt bude vidljiv, brzi koristan za posetioce, onda trebate voditi računa o SEO-u. Webflow vam olakšava taj posao jer vam nudi mnogo mogućnosti i funkcija koje vam pomažu dapoboljšate svoj SEO. Evo neki od njih:

 

  • Webflow vam omogućava da pravite responzivne sajtove, koji su prilagođeni na svim uređajima i pregledačima. To je važno za SEO, jer pretraživaču favorizuju mobile-friendly sajtove koji pružaju dobro korisničko iskustvo.
  • Webflow vam omogućava da istražujete ključne reči koje su relevantne za vaš sajt. Ključne reči vam pomažu da kreirate sadržaj koji odgovara na pitanja i potrebe vaše ciljane publike, i da se rangirate na višim rezultatima pretrage.
  • Webflow vam omogućava da podešavate meta naslove i opise, koji su kratki tekstovi koji opisuju vaše stranice i koji se pojavljuju na rezultatima pretrage. Meta naslovi i opisi vam pomažu da poboljšate vaš SEO, jer privlače pažnju i podstiču posetioce da kliknu na vaš sajt.
  • Webflow vam omogućava da postavljate alt oznake, koje su opisi slika koje koristite na svom sajtu. Alt oznake poboljšavaju SEO, jer omogućavaju pretraživačima da indeksiraju vaše slike.
  • Webflow vam nudi povezivanje sa Google Analytics i Google Search Console, ali i sa mnogo drugih alata.

Koje su granice?

Kada su u pitanju granice, u Webflow-u one ne postoje. Webflow nije ograničen samo na svoj front-end deo sajta. On omogućava svojim korisnicima da dodaju prilagođeni (custom) kod na svoj sajt. Takođe, možete koristiti Custom Code Collections da upravljate svojim prilagođenim kodovima na jednom mestu. Xano aplikacija omogućava dodavanje Back-end tehnologije na Webflow sajtove.

Kako je Webflow pomogao nama?

Mi smo Webify, agnecija koja se bavi izradom sajtova i digitalnim marketingom. Naš cilj je da klijentima pružimo najboljerešenje za njihovo online poslovanje. Naravno da ne koristimo samo Webflow, ali nam je on olakšao posao kod pravljenja manje zahtevnih sajtova, a donosi iste rezultate kao i kada ga sami programiramo.

Nastavi sa čitanjem